Home | Sitemap

» Home » News & Resources » Progress Updates on all Approved Participating Schools

Progress Updates of all Approved Participating Schools

(No Coordinates Available)
SMK SUNGAI KRUIT
National Secondary School (Rural)
No of Students: 632
No of Teachers: 50

District: Batang Padang
Address: SMK SUNGAI KERUIT
35600 SUNGKAI
PERAK
Contact Telephone: 054388308
Fax: 054388308
Principal: PUAN HAJAH ZAKIAH BINTI HAJI MUDA
Teacher: PUAN ANIDA BINTI MOHD YASIN
Email: pkajna@yahoo.com.my
Theme

Last Modified: 29 Oct, 2015

Step 1 - The Eco-Schools Committee
The following is a general description of the committee: Kaedah yang digunakan untuk pemilihan ahli jawatankuasa Eco-Schools Malaysia SMK Sungai Keruit telah dipilih berdasarkankan minat dan penglibatan setiap ahli secara aktif dalam sebarang aktiviti berkaitan pemuliharaan alam sekitar. Ahli jawatankuasa ini sebenarnya bermula pada bulan Oktober 2013 dibawah pengurusan Kelab Pencinta Alam (KPA) dan merangkap Ahli Jawatankuasa Induk Eco-Schools SMK Sungai Keruit pada Januari 2014 bagi melatih pelajar dalam aktiviti kesedaran alam sekitar dan juga bagi mencapai kejayaan untuk mencapai anugerah berkaitan alam sekitar yang di anjurkan oleh pihak pegurusan Eco-Schools iaitu WWF Malaysia dan juga pelbagai organisasi yang bertujuan pemuliharaan alam sekitar. Semua aktiviti pendidikan alam sekitar adalah dijalankan secara kerjasama dengan sekolah Eco-Schools berhampiran iaitu SMK Sungkai dan SK Sungkai dan Kelab Green Ranger Malaysia dari sekolah yang berdekatan. Aspek kerjasama ini adalah penting kerana dapat memudahkan segala urusan dan juga memperkembangkan pelbagai idea baru dalam pendidikan alam sekitar kepada pelajar sekolah. Ahli jawatankuasa ini adalah merupakan gabungan pelajar tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Guru Penasihat pula dipilih berikutan minat guru berkenaan di dalam aktiviti berkaitan alam sekitar. Ahli eco-schools ini juga melibatkan seluruh warga sekolah iaitu guru-guru lain, pekerja sekolah, pengusaha kantin, staf-staf sokongan, penduduk tempatan di sekitar kawasan sekolah, PIBG dan pelbagai organisasi luar. Selain itu pihak sekolah juga amat berbesar hati melantik Tuan Ketua Pegawai Pelajaran Daerah Batang Padang sebagai Penaung Utama bagi program eco-schools sekolah.
The following groups are represented in the committee: - Pupils
- Teachers
- Non-teaching staff of the school
a.    Guru Kaunseling