Home | Sitemap

» Home » News & Resources » Progress Updates on all Approved Participating Schools

Progress Updates of all Approved Participating Schools

Google Map
SMK SUNGAI KERUIT
Silver Award - National Secondary School (Rural)
No of Students: 450
No of Teachers: 45

District: Batang Padang
Address: SMK SUNGAI KERUIT, 35600 SUNGKAI, PERAK
Contact Telephone: 05-4388308
Fax: 05-4388308
Principal: TN. HAJI AZAM BIN SAID
Teacher: PUAN ANIDA BINTI MOHD YASIN
Email: pkajna@yahoo.com.my
Theme

Last Modified: 03 Jul, 2017

Step 1 - The Eco-Schools Committee
The following is a general description of the committee: Kaedah yang digunakan untuk pemilihan ahli jawatankuasa Eco-Schools Malaysia SMK Sungai Keruit bagi Tahun 2016 ialah pemilihan berdasarkankan minat dan penglibatan setiap ahli secara aktif dalam sebarang aktiviti berkaitan pemuliharaan alam sekitar dan sebarang aktiviti lain yang berkaitan dengan alam semulajadi. Ahli jawatankuasa ini sebenarnya bermula pada bulan Oktober 2013 dibawah pengurusan Kelab Pencinta Alam (KPA) dan merangkap Ahli Jawatankuasa Induk Eco-Schools SMK Sungkai pada Januari 2014 bagi melatih pelajar dalam aktiviti kesedaran alam sekitar dan juga bagi mencapai kejayaan untuk mencapai anugerah berkaitan alam sekitar yang di anjurkan oleh pihak pegurusan Eco-Schools iaitu WWF Malaysia dan juga pelbagai organisasi yang bertujuan pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar. Seterusnya, ahli jawatankuasa baru akan dipilih setiap tahun bagi menggantikan ahli jawatankuasa yang telah tamat sekolah atau yang telah berpindah sekolah. Semua aktiviti pendidikan alam sekitar adalah dijalankan secara kerjasama dengan sekolah Eco-Schools berhampiran iaitu SMK Sungkai dan SK Sungkai dan Kelab Green Ranger Malaysia dan Eco-Schools Malaysia dari sekolah yang berdekatan. Aspek kerjasama ini adalah penting kerana dapat memudahkan segala urusan dan juga memperkembangkan pelbagai idea baru dalam pendidikan alam sekitar kepada pelajar sekolah. Ahli jawatankuasa ini adalah merupakan gabungan pelajar tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Guru Penasihat pula dipilih berikutan minat guru berkenaan di dalam aktiviti berkaitan alam sekitar. Ahli eco-schools ini juga melibatkan seluruh warga sekolah iaitu guru-guru lain, pekerja sekolah, pengusaha kantin, staf-staf sokongan, penduduk tempatan di sekitar kawasan sekolah, PIBG dan pelbagai organisasi luar. Selain itu pihak sekolah juga amat berbesar hati melantik Tuan Ketua Pegawai Pelajaran Daerah Batang Padang sebagai Penaung Utama bagi program Eco-Schools sekolah.
The following groups are represented in the committee: - Pupils
- Teachers
- Non-teaching staff of the school
a.    Guru Kaunseling
- Others
PIBG SMK Sungkai
Pasukan Rela Sungkai
The committee members are chosen in the following ways: A combination of the above
Dipilih oleh pihak sekolah untuk membentuk jawatankuasa induk dan juga secara sukarela secara sendiri
Murid-murid dalam Jawatankuasa diberi peluang untuk mencalonkan ahli dewasa.

Pupils in the committee are given the opportunity to nominate adult members: Yes
The committee holds meetings at this frequency: Once a month
The following are the number of meetings that have been held so far: 4
A parent, school board member, or other external parties have been present for the following number of meeetings.: 4