Home | Sitemap

» Home » News & Resources » Progress Updates on all Approved Participating Schools

Progress Updates of all Approved Participating Schools

Google Map
SMK SUNGKAI
Silver Award - Dec 2014 National Secondary School (Rural)
No of Students: 676
No of Teachers: 77

District: Batang Padang
Address: SMK SUNGKAI
35600 SUNGKAI
PERAK
Contact Telephone: 05-4386609
Fax: 05-4386610
Principal: PUAN HAJJAH ROHANI BINTI ABDUL HAMID
Teacher: ENCIK NOR ALIAS BIN AHMAD
Email: wnp6411@yahoo.com
Theme

Last Modified: 07 Oct, 2015

Step 1 - The Eco-Schools Committee
The following is a general description of the committee: Ahli Jawatankuasa Eco-Schools Malaysia SMK Sungkai telah dipilih berdasarkan minat dan penglibatan setiap ahli secara aktif dalam sebarang aktiviti berkaitan pemeliharaan, pemuliharaan dan kesedaran pendidikan alam sekitar yang telah dijalankan di dalam kawasan sekolah dan di luar kawasan sekolah. Ahli jawatankuasa ini sebenarnya telah ditubuhkan pada bulan Oktober 2013 dibawah Kelab Pencinta Alam (KPA) dan seterusnya di tubuhkan pula unit Ahlijawatankuasa Eco-School Malaysia SMK Sungkai pada Januari 2014 bagi melatih pelajar dalam aktiviti kesedaran pendidikan alam sekitar dan juga bagi mencapai kejayaan untuk mencapai anugerah berkaitan pendidikan alam sekitar yang di anjurkan oleh pihak pegurusan eco-schools iaitu WWF Malaysia. Sebenarnya semua akktiviti eco-schools bagi sekolah ini dijalankan secara kerjasama dengan sekolah rakan eco-schools yang berdekatan iaitu Eco-Schools SMK Sungai Keruit dan juga Eco-Schools SK Sungkai. Kerjasama ini amat penting kerana ianya dapat melicinkan aktiviti yang dirancang dan juga dapat meluaskan lagi pengetahuan berkenaan pendidikan alam sekitar di kalangan ahli eco-schools ketiga-tiga sekolah berkenaan. Ahli jawatankuasa ini adalah merupakan pelajar tingkatan 1 hingga 5. Guru Penasihat pula dipilih berikutan minat cikgu berkenaan di dalam aktiviti berkaitan kesedaran penjagaan pendidikan alam sekitar. Ahli eco-schools ini juga melibatkan seluruh warga sekolah iaitu guru-guru lain, pekerja sekolah, pengusaha kantin, pengusaha kantin asrama, staf-staf sokongan, penduduk tempatan di sekitar kawasan sekolah, PIBG dan pelbagai organisasi luar serta Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Batang Padang yang dilantik khas sebagai Penaung Utama program Eco-Schools SMK Sungkai.
The following groups are represented in the committee: - Pupils
- Teachers
- Non-teaching staff of the school
Kaunselor, Pembantu Makmal, Tukang Kebun Sekolah, Pengusaha Kantin Sekolah, Pengusaha Kantin Asrama, Tukang Kebun Asrama